Deser z chia – poleca dietetyk Renata Matysik

10 czerwca 2019
Deser z chia – poleca dietetyk Renata Matysik
Galeria

Zaletą tego deseru jest to, że można go modyfikować w zależności od tego, co akurat mamy w lodówce i szafkach. Deser chia można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły (pamiętaj o pudełku z uszczelką).

Nasiona chia są podstawą tego dania, zalewamy je ulubionym mlekiem roślinnym, dodajemy dwa rodzaje owoców i nasiona. W moim przypadku było mleko migdałowe, banany, maliny i słonecznik. Możesz wykorzystać ulubione owoce sezonowe lub mrożone. Do tego dodaj słonecznik, migdały, pestki dyni, orzechy nerkowca lub laskowe. Po prostu zajrzyj do swoich zapasów i skomponuje swój ulubiony zestaw.

Nasiona chia to dobre źródło zdrowych tłuszczów, wapnia i żelaza. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i koktajli.

Przepis na deser chia:

– 3 łyżki nasion chia

– mleko roślinne ok. 0,5 szklanki

– garść malin

– pół banana

– łyżka ziaren słonecznika

Nasiona chia zalać mlekiem (na 1 łyżkę ziaren przypada ok. 4-5 łyżek mleka) i odstawić na jakiś czas, żeby nasiona napęczniały. Spokojnie można zrobić to wieczorem przed pójściem spać, a rano dokończyć deser i zabrać do pracy. Pokroić banana, dorzucić maliny i słonecznik.

Wartość energetyczna:

Białka: 12 g

Tłuszcze: 17 g

Węglowodany: 31 g

Błonnik:  16 g

Kalorie: 334

 

Zapraszamy na stronę www.dietolubni.pl

Comments are closed.

Sponsorzy i partnerzy