Pięć porcji na zdrowie
Jak często słyszysz, że warzywa i owoce dają zdrowie? A jak często je jesz? Przeczytaj kilka rad, jak w łatwy sposób wyrobić sobie dobre nawyki i co powinno składać się na dzienną porcję, odpowiadającą zapotrzebowaniu dorosłego i dziecka.
Co dają nam warzywa i owoce?
Warzywa i owoce to podstawa diety, dostarczają witamin i minerałów, które są konieczne dla zdrowia. To dzięki nim mamy lepszą odporność, czy też siłę i energię do działania. Dodatkowo łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, bo warzywa i owoce mają najczęściej niewiele kalorii. W diecie dzieci warzywa i owoce powinny mieć swoje stałe miejsce, bo wspierają rozwój i pomagają w koncentracji.
Dobre nawyki pomagają
- Kluczowy jest nawyk sięgania po warzywa i owoce, najlepiej dbać o niego całą rodziną. Po pierwsze… pomyśl o kartce, która będzie miała swoje miejsce np. na lodówce. Ma nie tylko przypominać o właściwych składnikach posiłków, ale każdy codziennie będzie zaznaczał ile porcji już zjadł. O kolorową i ciekawą formę takiej kartki mogą zadbać dzieci.
- Przygotuj stałą listę zakupów, na której znajdą się produkty, po które często sięgasz. Na samej górze umieść warzywa i owoce, a każdą wizytę w sklepie zaczynaj od działu właśnie z tymi produktami. Z czasem będzie to zupełnie naturalne, że będą one trafiały do Twojego koszyka.
- Przygotowywanie posiłków rozpoczynaj od warzyw – to właśnie te produkty w pierwszej kolejności wyjmij na stół i wkomponuj je w przygotowywane śniadanie, obiad czy kolację.
Co powinna zawierać jedna porcja?
Jedzenie warzyw i owoców może być urozmaicone, codziennie możesz próbować nowych rzeczy. Ważne, aby nie przesadzać zarówno w jedną, jak i w drugą stronę. Zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego odżywiania.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które możesz dołączyć do każdego posiłku:
- jedna sztuka owocu średniej wielkości np. jabłka, gruszki, banana lub pomarańczy,
- jedna sztuka średniej wielkości warzywa np. marchewki, pomidora lub ogórka,
- 2-3 sztuki mniejszych owoców np. mandarynek, kiwi lub śliwek,
- pół szklanki: jagód, malin lub porzeczek,
- pół szklanki surówki,
- ¼ szklanki suszonych owoców,
- talerz zupy z warzywami na wywarze warzywnym,
- pół szklanki warzyw gotowanych lub pieczonych,
- szklanka soku.
Pamiętaj! Im bardziej zróżnicowany jadłospis, tym więcej korzyści dla organizmu.
Dietetyk w Knurowie – Renata Matysik